Don Quijote.hu

 

Szélmalom

 


„Az óriásokban a kevélységet kell tönkrevernünk, az irigységet nagylelkűséggel és tiszta szívvel, a haragot csendes magatartásunkkal s lelkünk nyugalmával, a falánkságot kevés evéssel és sok virrasztással, a puhaságot és érzékiséget hűséggel kell leküzdenünk, állhatatosan ragaszkodva gondolataink úrnőjéhez.”

         Don Quijote

 

„A szélmalmok eltűntek, helyette bekerült egy elem ami a regényben nincs. A horizonton megjelenik Don Quijote hűséges fegyverhordozójával Sanchoval, mintegy jelezve azt, hogy itt nem szélmalmokról van szó, mint ahogy általában értelmezni szokták ezt a regényt, hanem önmagunkkal kerülünk szembe, önmagunkkal kell, hogy szembenézzünk.”

    Péli Tamás
 


 

Nem véletlen, hogy az önéletrajzi könyvemnek is azt a címet adtam, hogy Thália szélmalmai között. A szélmalomharcot én nem úgy értem, hogy az hiábavaló küzdelem volna. Körbeírhatnám a dolgot, de tudok rá egy pontosabb választ. Az első premierre kaptam az egyik kollégámtól egy Don Quijote grafikát, és az volt ráírva, hogy nagyon vigyázzak magamra, mert nagyon kevés a Don Quijote és egyre több a szélmalom. A szélmalom az álmok megvalósulásának az akadálya. Minden szélmalom, ami megakadályoz abban, hogy jobb, szebb életed legyen, és minél többet valósíts meg abból, amihez tehetséged van.

 

    Szakácsi Sándor

        forrás: www.magyarszinhaz.hu